Zoeken in deze blog

zaterdag 14 mei 2011

De geboorte van Vrije geboorte

Zojuist kwam mijn nieuwe boek Vrije geboorte met de post binnen. Een wonder om datgene wat zich maandenlang binnen in mij afspeelde nu met beide handen vast te houden. Een ware geboorte...

Een jaar geleden zat ik in de laatste maand van mijn derde zwangerschap. Het was een bijzondere tijd omdat ik mij zeer intensief verdiepte in de natuurlijke zwangerschap en bevalling. Ik las alle boeken en websites die er (vooral in het Engels) over te vinden waren, keek bevalfilms, sprak met bewuste vroedvrouwen en doula's, luisterde naar hypnobirthing cd's en werd gecoacht door een internationale deskundige op het gebied van conscious birthing.

Ik had een turbulent jaar vol onrust achter de rug, onrust die werd veroorzaakt door de geboorte van mijn tweede kindje. De bevalling van mijn tweede was onverwacht en (naar mijn mening) onnodig in het ziekenhuis geëindigd. De impact van de medische wending van deze bevalling had zijn sporen nagelaten: nog maanden na de geboorte was ik moe en neerslachtig. Ook lukte het me niet meer om aan de slag te gaan in mijn oude baan. Het was een donkere tijd: werkloos geworden, oververmoeid...

Ik was boos op 'het systeem'. Het systeem dat werkende moeders nauwelijks de tijd gaf om zwanger te zijn, dat geen ruimte liet voor borstvoeding, dat met zwangerschap en bevalling omging alsof het grote gevaren in plaats van gezegende gebeurtenissen waren etcetera. Die boosheid verlamde me en zorgde dat ik in een grote lege grauwheid terecht kwam.

Toen ik weer zwanger werd, wilde ik het anders gaan aanpakken. Deze negatieve cirkel moest worden doorbroken. Ik wist heel goed het niet moest. Nu zou ik de grotere uitdaging aangaan: hoe dan wel. Zo begon een grote reis naar vrijheid die ik 'de reis naar binnen' noemde. De zwangerschap is een uitgelezen periode om een dergelijke reis te maken. In zekere zin staat de tijd dan stil, er bestaan alleen nog maar de negen maanden waarin een hele nieuwe wereld wordt geschapen: een wereld van een nieuw mens en een wereld van een moeder. Mijn reis naar binnen werd een project in de vorm van een boek. Ik beschreef op welke manieren je tijdens de zwangerschap naar binnen kunt gaan, bijvoorbeeld door naar je dromen te luisteren of door creatieve expressie. Ook vertelde ik hoe je je angsten onder ogen kunt zien en - belangrijker - transformeren.

De aanstichtster van dit alles neemt haar eerste exemplaar in ontvangst
Verder was ik geïnteresseerd in alternatieven voor medisch ingrijpen bij zogenaamde complicaties tijdens de bevalling. Ik kwam erachter dat veel complicaties ontstaan doordat een vrouw tijdens het bevallen niet met rust wordt gelaten, doordat er geëist wordt dat ze aan gemiddelden voldoet en doordat er tijdens de zwangerschap te weinig rust en tijd is om echt met hart en ziel zwanger te zijn. Vrije geboorte werd dus ook en vooral een handboek voor de natuurlijke en bewuste zwangerschap en bevalling, een boek waarin veel - vaak eenvoudige en verblijdende - alternatieven worden beschreven voor reguliere oplossingen. In plaats van dat het me mijn kracht ontnam, werd de zwangerschap zo een kans om als vrouw volledig in mijn kracht te komen.

Volgende week is het zover. Een maand voor de eerste verjaardag van mijn dochtertje ligt Vrije geboorte in de winkel. Ik wens alle mama's, papa's en baby's een vrije geboorte toe. Op weg naar een gezonde, blijde, vrije aarde.

Vrije geboorte is hier te bestellen.

1 opmerking:

  1. Je boek ligt als een talisman naast me op de bank. Wat een vertrouwen geeft het me, dankjewel.

    groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen