Zoeken in deze blog

zondag 19 juni 2011

Een holistische oplossing

Eén van de eerste dingen die ik deed toen ik mijn boek Vrije geboorte begon te schrijven was het maken van een afspraak met holistisch verloskundige Marieke Verschelling. In een prachtig gesprek (dat later het veertiende hoofdstuk van mijn boek werd), vertelde zij over de manier waarop een holistisch verloskundige zwangeren met hart en ziel begeleidt. Holistische verloskunde is eigenlijk een pleonasme, aldus Marieke. Verloskunde is in essentie holistisch, het gaat over de groei en geboorte van nieuw leven, een proces wat alle aspecten van het menszijn betreft: fysiek, emotioneel en spiritueel. Marieke legt op haar website uit: Nadat ik jarenlang in verschillende verloskundige praktijken heb gewerkt, ben ik steeds meer gaan inzien dat er als vroedvrouw veel meer te doen is dan alleen de reguliere verloskundige controles verrichten en bevallingen 'doen'. Je mag als zwangere vrouw ondersteund worden in het luisteren naar je veranderend lichaam, het vinden van je innerlijk kompas en je kracht. Je mag liefdevol begeleid worden in het realiseren van jouw specifieke wensen rond je bevalling. Je mag aangemoedigd worden om, samen met je partner, contact te maken met jullie ongeboren baby. Dit alles om te groeien in bewust-zijn en vanuit autonome kracht nieuw leven op de aarde te zetten.

Afgelopen vrijdag 17 juni gaven Marieke en ik samen een lezing in Utrecht. Zij vertelde over haar kennis en ervaring als holistisch vroedvrouw. Ik deelde de kennis en inzichten over de weg naar een vrije geboorte die ik in de afgelopen jaren had opgedaan. Het was een creatieve en inspirerende uitwisseling.

De anders-dan-reguliere manier waarop Marieke werkt, werd erg duidelijk in het verhaal van een bevalling die ze afgelopen week had bijgewoond.

Ze was overgestapt van verloskundigenpraktijk omdat de eerste verloskundige haar niet bij een thuisbevalling wilde begeleiden.  
 
De aanstaande moeder was met 37 weken zwangerschap bij de praktijk van Marieke terecht gekomen. Ze was overgestapt van praktijk omdat de eerste verloskundige haar niet bij een thuisbevalling wilde begeleiden. De zwangere woonde namelijk op de vijfde etage. Er was wel een lift in het appartementengebouw, maar het zou niet mogelijk zijn om met een brancard een bepaalde hoek te maken.

Marieke Verschelling koos ervoor om de wens van deze kerngezonde zwangere serieus te nemen en stemde in met een thuisbevalling. Toen de bevalling nog maar net was ingezet reed Marieke al naar haar toe, zodat ze de kans zou krijgen om deze zwangere die ze nog maar zo kort geleden voor het eerst had ontmoet wat beter te leren kennen. De bevalling leek heel voorspoedig te gaan, de moeder was rustig en beheerst, te beheerst bijna. Marieke vertelde dat ze het gevoel had dat er iets miste: 

'De eerste weg is om naar het ziekenhuis te gaan en daar het medisch traject te doorlopen met bijstimulatie etcetera. De tweede weg is om nu bij jezelf te rade te gaan wat er voor jou nog in de weg zit om je helemaal te kunnen openen.'

'Er zat een addertje onder het gras, maar ik kon het niet goed plaatsen. De moeder liet weinig gevoel zien, ze leek het allemaal net iets te goed aan te kunnen. Na verloop van tijd bleef de ontsluiting op eenzelfde punt hangen, het proces stagneerde. Na een aantal uren  ben ik toen in gesprek gegaan met deze moeder. Ik zei dat er nu twee wegen te bewandelen zijn. De eerste weg is om naar het ziekenhuis te gaan en daar het medisch traject te doorlopen met bijstimulatie etcetera. De tweede weg is om nu bij jezelf te rade te gaan wat er voor jou nog in de weg zit om je helemaal te kunnen openen. Ben je bang? Ben je verdrietig? Is er een onuitgesproken gevoel? Neem de tijd om je hierop te bezinnen. 

Ze gaf toe dat ze het héél moeilijk vond om zich aan haar man toe te vertrouwen. Ze hield op een bepaalde manier altijd reserves naar hem toe. 

De moeder gaf meteen aan dat ze de tweede weg wilde bewandelen en dat ze wist wat er aan de hand was. Ze gaf toe dat ze het héél moeilijk vond om zich aan haar man toe te vertrouwen. Ze hield op een bepaalde manier altijd reserves naar hem toe. Alleen al door dit uit te spreken ontstond er ruimte. Het stel is samen in bad gaan zitten (terwijl de man vantevoren nog zo duidelijk had gezegd dat hij overal aan mee wilde werken, maar niet in het bevalbad wilde!) en binnen een uur is het kindje geboren.'

Dit verhaal laat duidelijk zien dat de bevalling een kans is om datgene onder ogen te zien wat je het liefst uit de weg gaat. En juist door die confrontatie biedt de bevalling een kans voor verdieping en vervulling ook. Een dergelijke nabijheid had dit stel nog nooit ervaren en hun relatie zal na deze bevalling niet meer hetzelfde zijn, hun liefde heeft een nieuwe dimensie gekregen. 

Buitenkantoplossingen zoals infusen, ruggenprikken etcetera hadden gezorgd voor een heel ander begin van dit nieuwe gezin.

Buitenkantoplossingen zoals infusen, ruggenprikken etcetera hadden de geheime binnenkant van deze vrouw onaangeraakt gelaten en hadden gezorgd voor een heel ander (hoogstwaarschijnlijk minder vredig en zuiver) begin van dit nieuwe gezin. Dit verhaal laat de schoonheid en waarde van holistische verloskunde zien, een verloskunde die kijkt naar de hele barende vrouw en het hele nieuwe gezin en vanuit contact helpt om de weg vrij te maken naar een vrije geboorte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten