Zoeken in deze blog

vrijdag 10 juni 2011

Recht op vrije keuze voor zwangeren

Wanneer ik mensen vertel dat er een petitie is voor het recht op vrije keuze van zwangeren, wordt er vaak afwijzend gereageerd: 'We hebben toch alle vrijheid in Nederland?' is dan het antwoord. Maar langzaamaan sluipen er meer en meer regeltjes in het systeem die de keuzevrijheid beperken. Zo mogen Jehova getuigen nu in delen van het land niet meer thuis bevallen, omdat zij een verhoogde kans hebben om tijdens de bevalling te overlijden wegens het weigeren van bloedtransfusies. Als met 39 weken de baby nog niet is geboren (grote kans, want er staat toch gemiddeld 40 weken voor een zwangerschap...) dan zal de bevalling in het ziekenhuis opgewekt worden, zodat zeker is dat de moeder in het ziekenhuis bevalt. Aan de moeders zelf wordt niets gevraagd, die worden geacht zich aan de protocollen te houden. En over de nadelen en gevaren van vroeggeboorte (je gaat een appel toch ook niet plukken als hij nog niet rijp is?!) en over de nadelen en gevaren van het gebruik van syntocinon (het medicijn dat wordt gebruikt om in te leiden) wordt niet gerept.
Een ander voorbeeld: Een moeder bevalt thuis van een gezonde tweeling. De vroedvrouw komt te laat, dus de moeder doet de geboorte helemaal zelf zonder complicaties. Ze heeft het fantastisch gedaan. Deze vrouw wordt door de instanties wantrouwend behandeld als een onverantwoordelijke moeder. In haar kraamweek wordt zij ondervraagd door de kinderbescherming en door allerlei specialisten en therapeuten en haar gezin wordt maandenlang onder toezicht gesteld.
Deze dingen zijn nu aan de hand in ons 'vrije' Nederland!

Er is meer en meer angst voor de 'most natural thing in the world'. Die angst vraagt om een tegen-beweging, of liever gezegd een voor-beweging: voor vertrouwen, voor liefde, voor vrije keuze. Teken daarom hier de petitie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten