Zoeken in deze blog

zaterdag 9 februari 2013

Crazy Sexy Zwanger (raw food tijdens de zwangerschap)* Deel 1


Sinds een jaar of vijf houd ik mij bezig met raw food. Ik heb het zelf liever over levend voedsel. Want dat betekent raw food voor mij: voedsel tot me nemen waarin de meeste levensenergie zit. Pure, onbewerkte, vitale voeding zoals de aarde die gemaakt heeft. Onder levend voedsel vallen onverhitte, biologische noten, zaden, vruchten en groenten. Je kunt het puur eten, maar je kunt er ook oneindig veel gerechten mee maken. Zo maak ik rauwe chocolaatjes, rauw brood, rauwe taarten, exotische smoothies, groene sappen, boerenkoolchips, lijnzaadcrackers, boekweitkoekjes etc. etc.

In de afgelopen jaren ben ik regelmatig een tijd '80 tot 100% raw gegaan', zoals dat heet. De langste periode was acht maanden, de kortste periode was een week of drie. De keuze om rauw te gaan eten kwam altijd vrij onverwacht. Ineens was ik klaar met het bewerkte voedsel, met de gebakken eitjes op brood en stukjes chocola. Ook al at ik vrijwel 100% biologisch, ben ik al sinds mijn 3e vegetarisch en snoepte ik niet, toch had ik behoefte aan meer zuiverheid. Ik voelde me vaak moe en niet helder, en merkte dat ik me veel fitter voelde als ik meer salades en fruit at. 

Intuïtief leek mijn systeem dus te weten dat er een grote schoonmaak nodig was om het kindje in een gezond systeem te laten groeien. 

Terugkijkend kwam de beslissing om zuiverder te eten ook voorafgaand aan mijn zwangerschappen. De eerste rauwe periode begon drie maanden voordat ik zwanger werd van Lotus (inmiddels 4 jaar) en gedurende de acht maanden voordat ik zwanger was van Jana (nu 2 jaar) at ik bijna volledig raw. Intuïtief leek mijn systeem dus te weten dat er een grote schoonmaak nodig was om het kindje in een gezond systeem te laten groeien. Maar misschien werd ik wel zwanger door de smoothies met mijn favoriete superfood maca, een poeder van een wortel uit Zuid-Amerika die zowel de potentie als de libido verhoogt...

Na een tijdje stopte ik steeds weer met raw food. Ik ging toch te veel afvallen, kreeg na verloop van tijd een hongergevoel wat niet meer stopte en ik vond het te ongezellig worden om als enige in het gezin zo te eten (overigens aten de kleintjes wel mee met mijn rauwe gerechten, die ze vaak erg lekker vonden en vinden). 
Een ontbijt van rauwe kokos-ananas- chocoladetaart voor Lotus' verjaardag.


Ik vond het moeilijk om een middenweg te vinden en ging als ik stopte met raw food al vrij snel weer gewone koekjes, boterhammen met kaas en spaghetti eten. Dat was wel demotiverend. Ik voelde me eindelijk verzadigd, maar tegelijkertijd zat ik veel minder lekker in mijn vel als ik weer 'gewoon' at. Vooral brood en deegproducten bleken een grote verslaving. In mijn raw food periodes verlangde ik naar het vullende gevoel dat brood geeft.

Afgelopen zomer besloot ik om het eens om te keren. Ik ging niet helemaal raw, maar stopte met het eten van brood en deegproducten.

Zo heb ik de laatste vijf jaren een spel van aantrekken en afstoten gespeeld met raw food. Afgelopen zomer besloot ik om het eens om te keren. Ik ging niet helemaal raw, maar stopte met het eten van brood en deegproducten. Het had een omgekeerd effect: Ik kreeg vanzelf minder zin in bewerkt voedsel en suiker. Hoe meer ik gewend raakte aan een broodloos dieet, hoe rauwer ik ging eten.

In de maanden die volgden zaten we met het gezin zonder huis. We waren aansluitend op reis en we logeerden op verschillende adressen. Inmiddels was ik ook in verwachting van mijn vierde kind. Ik wilde voor mijn gastheren niet moeilijk doen en ik wilde vermijden dat ik als zwangere honger zou hebben en zo nam de hoeveelheid levend voedsel per dag drastisch af en ging ik ook weer brood en producten met suiker eten. 

Toen werd ik op facebook lid van een 'crazy sexy diet' groep, waarvan de leden per 1 december met een drie weken durende detoxkuur zouden starten. Ik was ruim drie maanden zwanger en we hadden net een zelfstandige woonplek gevonden waar we wat langer konden blijven. De timing was eigenlijk wel ideaal om de raw food draad weer op te pakken. 

Crazy sexy zwanger...

Crazy Sexy Diet lijkt erg veel op raw food: geen suiker, geen bewerkt voedsel, geen dierlijke producten, maar - en hier is het grote verschil - je kunt wel gekookt voedsel blijven eten. Het is de bedoeling om per maaltijd 60% tot 80% rauw te eten, zodat je voldoende enzymen binnenkrijgt om de maaltijd te verteren en geen roofbouw pleegt op je eigen systeem. Dit dieet (ik zeg eigenlijk liever levensstijl) is voor mij een ideale manier om de hoeveelheid zuiver voedsel geleidelijk op te bouwen. Het gaat nu veel gemakkelijker dan de keren dat ik in één keer rigoureus het roer omgooide. De drie weken zijn inmiddels 10 weken geworden en ik ben niet van plan er mee te stoppen. Het positieve effect op mijn zwangerschap is ook onmiskenbaar. Daar zal ik het in mijn volgende stuk verder over hebben.


Vrije geboorte op facebook: http://www.facebook.com/VrijeGeboorte?fref=ts


2 opmerkingen:

  1. Moeder ziet er stralend uit. Ik ben heel benieuwd naar het vitale kindje in die buik dat zo lekker is verwend met al die heerlijke smoothies van verse vruchten en groenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi blog anna! Dankje en ben benieuwd naar deel 2!

    BeantwoordenVerwijderen