Zoeken in deze blog

woensdag 27 maart 2013

Crazy Sexy Zwanger (raw food tijdens de zwangerschap) * Deel 2

Zoals beloofd hierbij een stuk over de positieve effecten van een raw food dieet op de zwangerschap (in elk geval die van mij...).

Maar eerst een antwoord op een veelgestelde vraag, namelijk: Ben je niet bang dat je tekorten oploopt als je raw food eet tijdens de zwangerschap? Dit is voor mij de omgekeerde wereld. In plaats van allerlei dingen in me te stoppen waar mijn lijf eigenlijk niets aan heeft (denk aan suiker, bewerkt voedsel etc.) komt er elke dag een boost aan voedende en bouwende stoffen binnen. Voor tekorten ben ik niet bang, maar ik luister wel naar mijn lichaam. Als ik mij helder en vitaal voel dan weet ik dat ik op de goede weg zit.  En als ik trek heb in iets speciaals dan luister ik serieus naar dat signaal van mijn lichaam. Meestal bestaat die trek uit groen sap uit de slowjuicer of navelsinaasappels. Maar een week geleden had ik waanzinnige trek in zelfgebakken patatjes en die smaakten zeer goed... Ik eet dus niet helemaal rauw, maar wel heel zuiver. En die combinatie maakt het voor mij als zwangere een heel veilige en makkelijk toepasbare leefwijze. Daarbij neem ik een bio multivitamine en een veganistische Omega 3/ EPA. Dat laatste is belangrijk, omdat het bijdraagt aan een goede hersenontwikkeling van de baby.


Toen ik mijn vroedvrouw, een holistisch verloskundige, vertelde over mijn zuivere eetstijl reageerde ze heel positief. Ze zei: 'Dan is er dus heel weinig ruis.' En dat is inderdaad het fijnste effect. Eten zorgt vaak toch voor een soort van afleiding van hoe je je eigenlijk voelt. Het houdt je in een comfort zone, in een staat van zijn die niet te lastig of onprettig aanvoelt. Emotie-eten is tijdens de zwangerschap heel gewoon. Ik at tijdens eerdere zwangerschappen weliswaar heel gezond, en vrijwel 100% bio, toch had ik soms van die onhoudbare buien waarin er in één keer een reep chocola of een zak chips doorheen gejaagd moest worden. In mijn ervaring hangen deze buien samen met een verslaving aan kunstmatig voedsel die we allemaal met de paplepel ingegoten krijgen. Veel eten wordt gemaakt om ons dat gevoel van bevrediging te geven, een schijnbevrediging die ons eigenlijk afleidt van hoe we ons echt voelen. Standaard supermarkteten staat bol van de suikers, zouten en bijzondere smaakstoffen waarvan sommige zelfs een aangetoond verslavende werking hebben.

Veel eten wordt gemaakt om ons dat gevoel van bevrediging te geven, een schijnbevrediging die ons eigenlijk afleidt van hoe we ons echt voelen. 

Nu ik uit die cirkel van behoeftebevrediging via eten ben gestapt is er dus minder ruis. Er is meer rust, ook wat betreft mijn emoties. Had ik in eerdere zwangerschappen bij vlagen last van erg wisselende stemmingen, huilbuien, boosheid etcetera, nu voel ik mij meer een kabbelend beekje. Wel is er af en toe een heftige stroomversnelling: Ik ben niet heilig en reageer nog steeds emotioneler dan 'normaal' (lees: niet zwanger), maar de emoties krijgen veel minder de overhand.


Verder doet mijn lijf het dit keer heel erg goed. Ik ben vitaler, minder zwaar, slaap dieper, ben meer uitgerust en mijn huid is zacht. In vorige zwangerschappen had ik veel last van maagzuur. Ik was er al achter dat maagzuur een stress-gerelateerde zwangerschapskwaal is, want tijdens de vrij stressvolle zwangerschap van Lotus (5 jaar terug) had ik er veel meer last van dan tijdens de zwangerschap van Jana (3 jaar terug), maar dit keer komt het echt zelden voor. Ook had ik tijdens mijn vorige zwangerschappen last van een heel naar kwaaltje, een spatader op een onbespreekbare plek. Hij kwam aan het begin van deze zwangerschap op en is wonder boven wonder helemaal vanzelf weggetrokken. Voor medici onverklaarbaar, want een dergelijke kwaal zou elke volgende zwangerschap juist erger moeten worden. 

>> Wat eet ik nou op een dag?

Ontbijt: Fruitsalade met muesli van gekiemde granen, hennepzaad, chiazaad en hennepmelk.
(voor het ontbijt doe ik nog oil-pulling, tongschrapen en neem ik een glas met water en citroensap).

'Second breakfast' (!!): Rijstwafels met vegetarische pate of avocado. Of havermout gekookt in water of amandel- of hennepmelk.

Lunch: Soep, salade of kiembrood met avocado.

Tussendoor: Smoothie (bijvoorbeeld van amandelmelk, fruit, tarwegraspoeder, maca, lecithinepoeder, chiazaad) (dit kan ook het ontbijt zijn) en/ of sap van groene bladeren (boerenkool of andijvie of postelein of raapsteeltjes etc) en een appeltje erdoor geperst met de slowjuicer.   

Avondeten: Dit kan van alles zijn. Vaak Aziatisch-achtige gerechten, rijst met saus, zelfgemaakte sushi met zilvervliesrijst, maar ook glutenvrije pasta (bijv. maïspasta) met tomatensaus, aardappels met zuurkool etc. Meer dan de helft van mijn bord is 's avonds gevuld met salade. 

Ik eet geen brood meer. Maar ik neem wel niet-rauwe dingen als pindakaas, tartex, tahin, rijstemelk, vegetarische worst (heel soms), havermout, glutenvrije en veganistische pannenkoekjes enzovoorts. Bij vlagen is de hoeveelheid niet-rauw groter dan rauw, dat wisselt. Het voordeel van het volgen van deze levenswijze tijdens de zwangerschap is dat ik niet te dogmatisch word. Genieten is het belangrijkste en ik moet mezelf inclusief baby vooral niet tekort doen.

 
Groen sappie!!


In de supermarkten zie ik karren volgeladen met bewerkte spullen. Vol met zogenaamd voedsel gemaakt van rare smaakstoffen en ongezonde chemische verbindingen. En vol met dierenleed. Ik snap er niets van, maar alles lijkt gericht te zijn op het in stand houden van een ernstige collectieve, zeer schadelijke verslaving. Reclames voor de meest ongezonde en - ja, ik ga lekker los... - gestoorde producten mogen ongestoord onophoudelijk de wereld in gestuurd worden. Niet in dienst van een gezonde aarde met gezonde bewoners, integendeel.

Ik snap er niets van, maar alles lijkt gericht te zijn op het in stand houden van een ernstige collectieve, zeer schadelijke verslaving.

Zuiver, vitaal voedsel doet mij goed. Maar ik vind niet dat iedereen raw moet gaan. Belangrijker dan wat je eet, vind ik de motivatie waarom je eet wat je eet. Ik ben niet vrij van het systeem. Ik maak er nou eenmaal deel van uit. Maar ik probeer wel stil te staan bij vanzelfsprekendheden in onze maatschappij en trouw te zijn aan wie ik (en elk mens) ten diepste ben (is): een prachtig, sprankelend van leven gonzend wezen. Ik geniet van de prachtige sprankelende van leven gonzende wezens die mijn kinderen zijn, en van het prachtige sprankelende van leven gonzende wezen in mijn buik. Dit pure leven wil ik voeden, het is het belangrijkste wat er is, en vandaar mijn bewuste  - en voor anderen misschien wel extreme - levenskeuzes.
 


2 opmerkingen:

  1. Dit heb je zo smakelijk en sprankelend verwoord dat iedere die dit leest zin krijgt om zo te eten als jij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, je manier van eten spreekt me zeer aan. Ik vraag me alleen af: zijn de producten die je eet duurder dan "gewoon" eten? Heb je tips waar je voordelig gezonde en rauwe producten kan kopen? Groetjes, Sabine

    BeantwoordenVerwijderen