Zoeken in deze blog

dinsdag 12 november 2013

Het licht in de wondBrechtje viel in haar eigen tempo en op haar eigen manier thuis in bad. Na een geboorte zonder complicaties bleek dat ze heel erg was ingescheurd. Dit nare gegeven zorgde echter niet voor een drama, maar voor een ommekeer: 'Dit is het meest pijnlijke wat ik ooit heb meegemaakt. En ook het meest helende.' Brechtje Schoofs vertelt:Lagen en kleuren
'Nu ik het geboorteverhaal van onze dochter neerschrijf voel ik het onvermogen om deze ervaring te vatten in woorden. Het is alweer anderhalf jaar geleden. Er zitten zoveel lagen en kleuren in deze ervaring dat ik telkens nieuwe dingen ontdek, waardoor ik het voornemen om mijn verhaal in woorden te vatten vooruit heb geschoven. Bang dat ik te kort schiet aan de rijkdom en het geheel van de ervaring. Toch waag ik nu een poging omdat ik zelf geboorteverhalen zo inspirerend vind en mijn eigen verhaal een grote bron is geweest vanwaaruit zoveel nieuws heeft kunnen groeien.


Dood en leven
De week voordat ik zwanger word, ben ik op een heerlijke zomerweek van Dirk Oellibrandt. Een kindje hangt al voelbaar om ons heen. Tijdens een van de sessies in deze zomerweek doen we een meditatie waarbij je “dood” gaat. Liggend aan het einde van het stervensproces laat de persoon die je hand vasthoudt een zware futon over je heen zakken. Op het moment dat de futon op mijn hoofd wordt gelegd breekt het angstzweet me uit. Ik heb hartkloppingen, heb het ontzettend heet, voel me claustrofobisch en wil de futon van me afgooien. De angst lijkt onverdraagzaam. Toch blijf ik liggen. Ergens is er ook een stem in mij zelf die zegt: blijf maar, het is oké. Ik aanschouw mijn doodsangst. Door dit te doen voel ik me hierna levendiger dan ooit. De dood en het leven zo nauw met elkaar verbonden: ik wist het wel maar nu voel ik het ook.

De dood en het leven zo nauw met elkaar verbonden: ik wist het wel maar nu voel ik het ook.
 
En een week later groeit er leven in mij in de vorm van een klein kindje. De rode draad in mijn zwangerschap blijft vertrouwen en overgave. Met leven/dood als leraar. Doen door niets te doen. Leren om het leven toe te staan en zich door mij heen te laten ontvouwen.
Floaten
Het is bijna het einde van deze mooie reis van zwanger zijn. Ook al is het soms fysiek zwaar: ik draag dit wezentje met zoveel liefde. Nu ik met zwangerschapsverlof ben, ga ik elke dag floaten (drijven in een zoutbad in een ronde vorm waar het helemaal donker is). 
Het doet me erg goed. Sinds ik dit elke dag doe, zegt iedereen dat ik er zo stralend uitzie. Ik voel me erg aanwezig en kan na veel slapeloze nachten eindelijk weer slapen.Ik heb nu echt de behoefte om me terug te trekken.Ik beleef zoveel daar in het donker. Ik heb geen behoefte aan de buitenwereld en keer me helemaal naar binnen om de weg vrij te maken voor dit kindje. Ook verlicht het drijven de pijn in mijn rug en heilig been die nu wel heftiger wordt aan het eind van de zwangerschap. 

Sinds ik elke dag float, zegt iedereen dat ik er zo stralend uitzie.

Niet dat het floaten me altijd makkelijk afgaat. Drijvend in het donker kom ik mezelf tegen en kan ik niet weglopen voor mezelf. Ik voel waar ik het moeilijk vind om me over te geven: Angsten, verdriet en andere gevoelens willen doorvoeld worden. Het kost me vastberadenheid maar geeft me ook immens veel om elke dag twee uur in de prikkel-loze ruimte van de floatingtank zijn. Het brengt me dichter bij mezelf. Ik leer luisteren en ontvankelijk te zijn: het is voor mij de perfecte voorbereiding op de bevalling.

Het kost me vastberadenheid maar geeft me ook immens veel om elke dag twee uur in de prikkel-loze ruimte van de floatingtank zijn.


Klaar
15 April.
Ik lig te drijven en voel me heerlijk. Mijn vingers masseren mijn arm en ik druk onbewust op het shiatsu-punt tussen mijn duim en mijn wijsvinger. Dit punt heb ik de hele zwangerschap ontweken om aan te raken omdat het ook wel het abortus punt wordt genoemd en de bevalling in gang kan zetten. Ik voel me klaar. Ik ben klaar om te bevallen. Ook al is de uitgerekende datum een week later en moet er thuis nog van alles gebeuren. Daar in het donker voel ik het heel duidelijk: ja alles is doorvoeld, ik ben er klaar voor. Luisterend naar het kindje voel ik dat deze nog even tijd nodig heeft. We zullen zien.


Eerste weeën
16 April
In mijn onderbroek tref ik een beetje bruin rood slijm aan. 's Avonds bij het floaten zak ik diep in het donker en opeens voel ik een eerste soort wee. Ik verbaas me erover omdat ik vooral iets voel in mijn liezen, benen en heel laag in mijn vagina. Op de een of andere manier had ik verwacht dat ik het meer in mijn onderbuik zou voelen. Ik twijfel nog een beetje of het weeën zijn, maar thuis is er een herhalend gevoel. Het komt wat mij betreft nog even niet zo goed uit om nu deze nacht te bevallen. Mijn hoofd wil nog even wat praktische dingen klaar hebben. Johan moet morgen werken en mijn moeder komt nog even helpen het huis schoon te maken. Ik ben moe en wil gewoon vannacht nog even lekker slapen. Dus ga ik slapen, al vind ik het spannend of ik vannacht niet wakker zal worden voor de bevalling.


Stilte voor de storm
17 April
In de ochtend word ik wakker en het gevoel van gisteravond is veel minder sterk geworden. Ik merk dat ik het toch een beetje jammer vind, want ik verlang er zo naar om dit mensje door me heen te laten gaan. Een soort verlangen wat je kan hebben bij een geliefde als je wil vrijen en heel dichtbij die persoon wil zijn. De hele dag voel ik wel wat maar heel lichtjes. Er blijven stukjes van de slijmprop komen. Maar goed, ik lees dat dit nog helemaal niks wil zeggen. Ik ben bovendien pas over een week uitgerekend en de meeste vrouwen bevallen bij hun eerste kindje eerder te laat dat te vroeg.
Als ik Laura de vroedvrouw sms of ik nog wel mag floaten baal ik ontzettend als ze adviseert om dit niet te doen. Nu zit ik misschien nog wel 5 dagen thuis, terwijl ik het zo fijn vind om elke dag te floaten. Dan moet de bevalling echt maar nu beginnen want daar heb ik geen zin in. 's Avonds is Johan moe. Hij wil wel even een camera ophangen om uit te proberen of we het gaan filmen maar ik vraag hem toch om de kamer te ontruimen, de hanglamp weg te halen zodat we plek maken voor het bad en alvast mijn grote massagemat overdekt met plastic en doeken kunnen neerleggen. Dit geeft me toch wat meer rust gewoon voor het geval ik toch nu ga bevallen. Omdat ik niet kan floaten stel ik voor aan Johan om samen te mediteren.

Ik kan er maar geen genoeg van krijgen om zo stil te zitten en diep in het donker en de aarde weg te zakken.

Ik ga op mijn bevallingsbal zitten en zet een cd met klankschalen op. Het is een hele diepe meditatie er is een prachtig contact tussen mij en Johan en er hangt een magische, mysterieuze, stille en schone sfeer in de kamer. Een soort stilte voor de storm. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen om zo stil te zitten en diep in het donker en de aarde weg te zakken. 

Johan vindt het na een uur wel genoeg en ik blijf nog lekker zitten op mijn bal. Op een gegeven moment begin ik te draaien op mijn bal. Wat voelt dat sensueel. Ik voel mezelf opengaan, wat een erotisch gevoel. Ja, ik open me helemaal voor dit kindje. Als ik naar boven ga besluiten we nog even wat foto’s te maken van mijn buik. Dat is er de laatste tijd niet van gekomen nu mijn buik zo dik is. Ik merk dat ik weinig geduld heb want staan doet pijn aan mijn rug en heiligbeen. 

Ik ben moe en dan opeens toch een heftiger gevoel van een wee. Als ik ga liggen in bed begint het


Verloren en alleen
17 April - 23:00.
Ik ga naar de wc en zeg tegen Johan dat het best mogelijk is dat het begint. Hij kijkt me ongelovig aan. Ik vraag hem toch het bad op te gaan zetten en Laura en Dirkje te waarschuwen. Ik had verwacht het in mijn buik te voelen, maar ik voel het in mijn benen. 
Johan rent van boven naar beneden met stukken bad, ik ga naar de slaapkamer en meteen breken mijn vliezen. Ik roep Johan dat het nu echt begint. Toch maar weer naar beneden, terwijl Johan druk is met het bad. Ik voel dat hij het spannend vindt en alle kanten opgaat. Ik voel me verloren en alleen (achteraf een herkenbaar gevoel uit mijn eigen geboorte). Ik weet niet hoe ik met die been-weeën moet omgaan. Hoe krijg ik die ongelofelijke kracht die door mijn lichaam stroomt naar beneden?!

Mijn hoofd zegt dat dit echt niet kan, dat dit niet normaal is, dat ik nu naar het ziekenhuis moet en het eruit moet laten snijden. Maar mijn lichaam trekt zich daar niks van aan. Dat is gewoon bezig te baren.

Ik ben een beetje boos want Johan heeft nog steeds niet Laura en Dirkje gebeld. Op aandringen van mij bellen we Laura. Ik vraag haar te komen en vertel haar dat ik niet goed weet wat ik moet doen. Johan en zij praten wat over of ik dooradem. Maar mijn lichaam is al lang aan het doen wat het moet doen. Ik ben al de hele tijd druk zachtjes naar beneden aan het persen. Johan vraagt mij steeds om door te ademen. Ik probeer het maar dat is niet wat mijn lichaam wil. 
Het bad loopt steeds voller maar staat nog maar met enkele schroeven vast. Dus Johan is weer druk in de weer. Ik voel me angstig. Helemaal verloren in een grote oneindige ruimte. Mijn hoofd zegt dat dit echt niet kan, dat dit niet normaal is, dat ik nu naar het ziekenhuis moet en het eruit moet laten snijden. Maar mijn lichaam trekt zich daar niks van aan. Dat is gewoon bezig te baren. 


'Ik weet het niet'
Met terugwerkende kracht is dit het moment wat mijn vroedvrouw beschreef als: op een gegeven moment word jij een kanaal tussen hemel en aarde. Je ego verbrandt, je persoonlijkheid wordt buiten spel gezet. Zodat het kind door jou heen geboren kan worden. Dit is een moment waarop veel vrouwen bang worden”. Ik spartel nog wat tegen, probeer te bedenken hoe ik hiermee om moet gaan, spring in bad. Ik voel me boos en machteloos. Ik stampvoet door het water. Ik roep in mezelf hopeloos ‘hoe moet ik hiermee omgaan?!, ik weet het niet, ik weet het niet!' En dat is het moment waarop ik me werkelijk overgeef. Ik weet het echt niet meer en daarmee laat ik gebeuren wat er moet gebeuren.

Ik weet het echt niet meer en daarmee laat ik gebeuren wat er moet gebeuren.

Het enige wat ik weet is dat ik tussen de weeën graag op mijn zij wil liggen. Ik spring uit bad en ga op het meest kleine onmogelijke plekje tussen het bad en de bank liggen. Als de weeën komen ga ik op handen en voeten zitten. Johan geeft druk op mijn onderrug terwijl ik de energie zachtjes naar beneden duw/pers. Als ik klaar ben wil ik alleen maar op mijn zij liggen en diep in de donkerte zakken. Het gaat allemaal vanzelf. Tijd en ruimte lossen op. Ik kan het nu allemaal opschrijven maar in dat moment bestaat er geen verleden of toekomst. Later, na de geboorte komen er beelden op van een olifant die ik ooit zag bevallen op tv. Ik voel me heel verwant aan deze olifant. Die weet ook niet dat ze aan het bevallen is, maar doet gewoon wat er gedaan moet worden. Ik wil zelf nu alleen maar op de grond liggen en niet gestoord worden in mijn slaap/meditatieve staat. En als er een wee komt doe ik wat er gedaan moet worden en  ga daarna weer heel snel liggen om weer diep in het donker, in de spiralen en draaikolken, in de aarde te zakken.

Ik kan het nu allemaal opschrijven maar in dat moment bestaat er geen verleden of toekomst. Meditatieve slaapstand
Dirkje, onze vriendin die we gevraagd hebben om erbij te zijn, komt binnen. Ze kust me en gaat de waterkoker voor het bad aanzetten. Voor mij klinkt het of er een vliegtuig naast me opstijgt. Ik vraag me af waarom ze dat doet, ik zit toch niet in bad? Ik zeg haar dat ze niks moet doen en als er een wee is druk moet geven op mijn voeten. Die druk helpt en zo word ik niet gestoord als ik ga liggen op de grond. Iedereen staat in dienst van de bevalling en ik focus me weer op de meditatieve slaapstand. Laura, de vroedvrouw, komt ook binnen en gaat op een afstandje zitten mediteren. Heel prettig. Tijdens een wee zegt Dirkje dat ik het heel goed doe. Wat een onzin, ik doe helemaal niks, komt er in me op. En juist precies dat is waar het over gaat. Ik doe niks en laat het gebeuren. Voor mij een werkelijke verdiepende ervaring in wat overgave is.

Tijdens een wee zegt Dirkje dat ik het heel goed doe. Wat een onzin, ik doe helemaal niks, komt er in me op.


Opbollen
Ik houd mijn hand als ik de weeën opvang bij mijn heiligbeen. Er is daar zoveel druk. Ik voel mijn schaamlippen opbollen en vraag me af wat dat is. Ook begin ik me af te vragen wanneer de bevalling eigenlijk echt gaat beginnen. Van mij mag de persfase wel komen nu. Ik vraag Laura waar ik ben. Ze zegt dat ik zelf kan voelen, maar ik weet het niet. Ik ben nog steeds de olifant die niet weet wat ze aan doen is. Ik ben in mijn instinctieve staat. Ze stelt voor even te kijken. Als ik op de baarkruk ga zitten zegt ze dat ze het hoofdje al ziet en als ik in bad wil bevallen ik er nú in moet gaan. Vandaar dat mijn schaamlippen opbolden. Ik ben niet eens zo verbaasd al had ik dit niet gekoppeld: dit is precies zoals ik het 2 keer gedroomd heb. Bij de eerste droom lig ik met Johan in bed, mijn benen bewegen onrustig en ik denk ‘o misschien zijn het weeën’. Als ik dan voel is het hoofdje er al. Ik schrik nu al en raak een beetje in paniek. De tweede keer dat ik het droom is alles hetzelfde tot ik het hoofdje voel. Ik raak niet in paniek. Maar zeg tegen mezelf dat ik heel rustig aan mag doen, ik blijf er met al mijn aandacht bij en laat alles heel langzaam gebeuren. En met elke cel in mijn lichaam neem ik waar wat er gebeurt. Prachtig dat deze dromen mij hebben voorbereid op dit moment. Een belangrijk moment voor mij om heel bewust mee te maken. Zeker omdat ik zelf met een zuignap ben geboren en dit laatste stukje niet alleen en met rust heb kunnen doen. Deze bevalling geeft mij een nieuwe kans om dit te ervaren en mijn eigen beweging die ik nooit heb kunnen maken alsnog af te maken.


Loeha...
We zijn in bad geklommen. Johan zit achter me. Mijn persoonlijkheid lijkt weer een beetje terug te komen. Ik word me weer bewust van mezelf en voel de liefde tussen mij en Johan. En hoe wij dit mensje zonder woorden uitnodigen om geboren te worden bij ons. We verwelkomen het. Langzaam zet ik mij neer op handen en voeten. Ik wacht en verzamel al mijn moed voor het laatste stukje. Ik pers vol, auw! Het hoofdje is er. Ik wacht en heel rustig glibbert het lijfje uit me. Ik draai me behendig om en hou haar vast onder water. Langzaam, heel langzaam haal ik haar naar boven. Ik stop tussendoor of beweeg traag terwijl ik naar dit wezentje kijk en haar helemaal in me opneem. Helemaal wit onder het smeer komt ze uit mij, uit het water, en neem ik haar in mijn armen. Loeha in liefde geboren! 8 april 3:45De wond
Mijn verhaal zou niet af zijn als ik hier zou stoppen. Het zou wel makkelijker zijn, omdat wat hierna gebeurde zoiets intiems is en kwetsbaar om te delen. Er stond mij nog iets te wachten wat voor mij het meest pijnlijke is wat ik ooit gevoeld heb maar ook een groot kado is. Het meest helende onderdeel van de hele bevalling, de kers op de taart.

Na de geruime tijd van kennismaking met Loeha, blijkt dat ik diep ben ingescheurd in mijn vagina. Daar komen we achter terwijl we al aan het hechten zijn. Loeha ligt naast me. Johan heb ik naar bed gestuurd om te slapen. Laura heeft haar mijnwerkers-lamp op en Dirkje zit naast Laura, assisteert en ik vraag haar mij aan te kijken en mijn hand vast te houden. 
De ruptuur zit zo diep dat sommige delen niet verdoofd kunnen worden met wat Laura bij zich heeft. Ze geeft aan dat dit niet onder haar bevoegdheid valt. Dirkje geeft aan dat het toch wel erg fijn is om dit hier in deze setting te doen. Ik knik en zeg dat ik dit nu hier wil doen. We besluiten dus verder te hechten ook dieper in mijn vagina. Ondanks dat  zo’n diepe ruptuur in het ziekenhuis gehecht zou moeten worden. 

Aanwezig, open, zonder emoties of ander gedoe voel ik de rauwe pijn in elke cel. 

Dit is het meest pijnlijke wat ik ooit heb meegemaakt. En ook het meest helende. Doordat het niet verdoofd is, moet ik er met mijn aandacht heen en de pijn volledig voelen. Ik ben in zon neutrale, aanwezige staat dat ik diep kan voelen in mijn vagina. Ik kan midden in de pijn gaan staan en blijven. Aanwezig, open, zonder emoties of ander gedoe voel ik de rauwe pijn in elke cel. Hierdoor kan er ruimte en heling  ontstaan. 

De tijd die we kunnen nemen bij elke hechting, de aanraking, de aandacht en de aanwezigheid van deze twee prachtige vrouwen maken dit zo’n kostbaar moment.

Ik kijk Dirkje aan en zeg dat dit echt hééél erg pijn doet, dat het echt niet meer leuk is. Zij kijkt me aan, aanschouwt de pijn die er is en ik heb steun aan haar ogen. Ik kan na elke hechting precies aangeven wat ik nodig heb. Ik ben zo scherp, helder en direct en zacht tegelijk. Ik doe alles vanuit mijn essentie zonder ego of wat dan ook er tussen te zetten. De tijd die we kunnen nemen bij elke hechting, de aanraking, de aandacht en de aanwezigheid van deze twee prachtige vrouwen maken dit zo’n kostbaar moment. Ik kan precies doen wat nodig is om alles te doorvoelen. Ik ben mezelf en de aanwezigen hier eeuwig dankbaar voor. Daar waar de bevalling met z’n oerkracht dwars doorheen gaat, voel ik nu de plekken die opengebroken zijn en kan ik echt naar de pijn toe. De pijn die zo kan oplossen. 

Een wond is niet meer dan een plek waar iets aan het licht wil komen.

Maanden later lees ik in een boek: Een wond is niet meer dan een plek waar iets aan het licht wil komen. Zo waar en zo van toepassing op wat ik heb gevoeld. Het laat me zien waar ik nog meer potentieel heb. Het zorgt ervoor dat ik als vrouw sensueler, sappiger en bezielder ben. Een gebied wat me dicht aan het hart ligt en waar ik me al jaren mee bezig houd. Ik heb deze oerkracht van bevallen kunnen gebruiken om nog dieper in mijn vagina te zakken. Een proces wat anders misschien veel meer tijd had gekost.

Er ging niets mis.
Ook Dirkje en Laura worden aangeraakt. Alsof het ook in het grotere geheel iets uitmaakt dat dit gebeurt en er in een collectief veld waar wij onderdeel van zijn geheeld mag worden. Een ritueel van vrouw zijn, zoveel meer dan hechten. Soms rijst de vraag zoals bij mijn vroedvrouw, 'waarom ben je ingescheurd?' 'Wat ging er mis het was toch z’n mooie bevalling?' Er ging niets mis. De vragen gaan voorbij aan de kans die de ervaring biedt, namelijk heling. Het was precies goed, precies wat ik nodig had. Ik voel grote dankbaarheid voor deze ervaring.

Jij bent mijn dochter en laat mij nog meer zien wie ik werkelijk in essentie ben. Je doorbreekt mijn kaders letterlijk en figuurlijk. Zodat ik mijn allerstralendste zelf kan zijn.

Ik dank onze lieve vriendin Dirkje dat zij mijn pijn durfde aan te zien bij het hechten en Laura de steun gaf waardoor ze dit kon doen. De moed van Laura om buiten de protocollen te treden, zodat ik deze waardevolle ervaring kon hebben en daarmee ook iets bij zichzelf durft aan te gaan. Mezelf omdat ik, ik ben, en ik steeds meer leer om van mezelf te houden. Mijn moed om op mezelf te vertrouwen en mijn eigen weg te gaan. Johan die bij dit laatste stukje lag te slapen, maar die mij als wilde, ontembare, soms onuitstaanbare, onbegrijpelijke vrouw lief heeft. Die zich als man ook echt verbond met de zwangerschap en deed wat gedaan moest worden met het baren. Dank vanuit mijn hart! En niet te vergeten Loeha die precies aangeraakt heeft wat aangeraakt moest worden. Jij bent mijn dochter en laat mij nog meer zien wie ik werkelijk in essentie ben. Je doorbreekt mijn kaders letterlijk en figuurlijk. Zodat ik mijn allerstralendste zelf kan zijn.Brechtje Schoofs heeft een praktijk voor 4 Dimensionale massage. Voor meer informatie over bekkenbodemmassage en bekkenbodemdans kijk op www.brechtjeschoofs.nl  of mail naar info@brechtjeschoofs.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten